Moet er meer aandacht besteed worden aan seksuele voorlichting? Jongeren meer bewust maken van de oorzaak en het gevolg van een zwangerschap op jonge leeftijd?
Oorzaken en gevolgen van een tienerzwangerschap
Maar heel weinig tieners worden gepland zwanger (bv. om hun vriend aan zich te binden, om een moeilijke thuissituatie te ontvluchten of om aandacht te vragen...). De meeste tienerzwangerschappen zijn onverwacht. Veel voorkomende oorzaken zijn:
Als je hierrond vragen hebt, bel dan naar 03 225 08 02 of e-mail hulp@ongeplandzwanger.be ons.
Een zwangerschap heeft ook directere gevolgen: de groeiende baby verandert je lichaam en beƮnvloedt je levensstijl. Vanaf het eerste begin van een zwangerschap start je lichaam het proces van het dragen van een kind en de voorbereiding op de geboorte op. Het is belangrijk na te denken over de gevolgen die je lichamelijke activiteiten kunnen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Sommige activiteiten die tieners gewoon uitoefenen, kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby:
- seks zonder een voorbehoedmiddel te gebruiken
- gebrekkige kennis of verkeerd of nonchalant gebruik van een voorbehoedmiddel
- aan een opdringerige partner geen neen durven zeggen; niet durven zeggen dat je "weer eens je pil vergeten bent"; niet om een condoom durven vragen,...
- misbruik: verkrachting, incest
- pech: zelfs een "correct"gebruikt voorbehoedmiddel geeft geen 100% zekerheid dat je niet kan zwanger worden
- hormonale pil, patch of ring
- condoom
- spiraaltjes (IUD)
- prikpil
- diafragma's
- spermicides
Als je hierrond vragen hebt, bel dan naar 03 225 08 02 of e-mail hulp@ongeplandzwanger.be ons.
Gevolgen van een zwangerschap voor tieners
Ongepland zwanger zijn is een harde dobber, zeker voor een tiener. Je bent overdonderd, hebt te kampen met tegenstrijdige gevoelens, verwarring, angst voor afwijzende reacties. Omdat je niet weet wat je aan wie kan zeggen maak je een heel eenzame periode door. Als je er niet uit geraakt, kun je totaal in paniek geraken Je moet een stresserend beslissingsproces doormaken op een moment dat je nog volop naar jezelf op zoek bent. Je beslissing heeft niet alleen grote gevolgen voor jezelf, maar altijd ook voor anderen. Houd je de baby( of je er nu zelf voor zorgt of een dienst voor pleegzorg of eventueel adoptie inschakelt), dan verandert je leven. Je toekomst ziet er heel anders uit dan je gedacht had. Als je omgeving je steunt, kan je op verhaal komen, krijg je aandacht en steun. Kies je voor abortus, dan gebeurt dat meestal zo discreet mogelijk, zodat je veel minder kans hebt om op verhaal te komen.Een zwangerschap heeft ook directere gevolgen: de groeiende baby verandert je lichaam en beƮnvloedt je levensstijl. Vanaf het eerste begin van een zwangerschap start je lichaam het proces van het dragen van een kind en de voorbereiding op de geboorte op. Het is belangrijk na te denken over de gevolgen die je lichamelijke activiteiten kunnen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Sommige activiteiten die tieners gewoon uitoefenen, kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby:
- Alcohol drinken
- Sigaretten of marihuana roken
- Te weinig slapen
- Ongezond eten
Emotionele gevolgen van een tienerzwangerschap
Geconfronteerd worden met een ongeplande zwangerschap is beangstigend en verwarrend . Dat er heel wat verschillende gevoelens door je heen gaan, is normaal- een zekere opwinding
- verwarring
- angst
- afkeer
- frustratie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten