Lize Wouters
Ik… zwanger…? Wat nu?
Ik ben zwanger… Hoe kan dat nu? Ik deed het toch veilig? Of dacht ik alleen maar dat het veilig was? Wat gaat de papa van het kind ervan zeggen? Hoe vertel ik het aan mijn ouders? Wat zal de buitenwereld van me vinden? Hoe moet het verder met school? Zou ik het kind kunnen houden?
Een hele hoop vragen waar een jonge persoon nog geen antwoorden op heeft. Een jonge persoon die net zijn wereld moet ontdekken. Dit zal nu een pak moeilijker gaan. Je vraagt je af hoe het zover is kunnen komen? “We gebruikten toch een condoom?” Veel tienermeisjes worden zwanger door het onjuiste gebruik van voorbehoedsmiddel. Je denkt dat een pil eens vergeten niet zoveel kwaad kan, een condoom voldoende bescherming biedt en je er niet in gelooft dat het kan scheuren, dat zwanger worden jou toch niet overkomt, …
Maar wat als het toch zover is…
Hoe beslissingen nemen?
Goede beslissingen nemen is in deze periode zeer belangrijk. Denken aan de toekomst van jezelf en van het kind. Gelukkig moet je dit niet allemaal alleen beslissen. Je eigen ouders en familie komen op de eerste plaats. Deze kunnen je mentaal het beste bijsturen. Zij kennen jou heel goed, weten wat jouw achtergrond is en wat er financieel allemaal kan.
Natuurlijk kan je ook terecht bij centra die jongeren in zo’n situatie begeleiden. Je kan er altijd terecht met al je vragen. Ze geven je advies en les over voeding, hygiëne, verzorging,… Maar ook helpen ze met problemen thuis, op school en
budget- en woningproblemen,…
Wat is het beste voor jou en je kind?
Je beslist wat het beste is voor jou, je kind en natuurlijk andere betrokkenen.
Kies je voor abortus, zal je een moeilijke periode meemaken. Mentaal is dit zeer hard. Veel voorkomende reacties na een abortus kunnen schuldgevoel en angst zijn. Dit kan leiden tot een depressie.
Houd je de baby, dan verandert heel je leven. Niet alleen je lichaam zal er anders uitzien, maar ook je toekomst gaat heel anders zijn dan je in gedachten had. Je krijgt een hele andere levensstijl. Ongezond eten, roken, alcohol drinken en weinig slapen kunnen schadelijk zijn voor de baby.
Wat zal de buitenwereld zeggen?
Bestaat er nog steeds taboe over tienerzwangerschap? Tegenwoordig is dat verleden tijd. Steeds meer komt er tienerzwangerschap aan bod in series, films, uitzendingen,... Maar ook in het dagelijkse leven kent iedereen wel een tienerouder. Bijna alle tienerzwangerschappen zijn ongepland. Natuurlijk gebeurt een ongeplande zwangerschap niet alleen maar bij tieners. Bij volwassenen valt het minder hard op, zij kunnen verbergen dat het ongepland is aangezien hun leeftijd. Bij tieners is dit een pak moeilijker.
Vooroordelen
Veel mensen denken dat tienerzwangerschap enkel voorkomt in marginale milieus. Dit dacht ik ook voor ik het onderzoek naar tienermoeders deed. Het onderzoek deed ik voor een opdracht van Religie, zingeving en levensbeschouwing. Natuurlijk zijn de gedachten dat tienerzwangerschappen enkel voorkomen in lagere sociale klassen, vooroordelen. Tienerzwangerschappen komen voor in alle milieus. Wanneer je meer informatie over tienerzwangerschappen opzoekt, zal je er een hele andere kijk op hebben.
Lize Wouters, student aan de KHLeuven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten