Tienermoeders

Tienermoeders
Tienermoeders

maandag 5 maart 2012

Antwoord op leervraag 3
Wat verstaan we onder tienerzwangerschap?
Hieronder vind je de belangrijkste delen uit een artikel van de website GezondVGZ. Het volledige artikel kan je hier lezen.
Inleiding
Een tienermoeder is een meisje dat voor haar 20e haar eerste kind heeft gekregen. Nederland is één van de landen met het kleinste aantal tienermoeders ter wereld. Dit komt voornamelijk doordat er veel aandacht wordt besteed aan goede voorlichting en doordat er voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn. Toch worden per jaar ongeveer 2500 meisjes onder de 20 jaar moeder. Sommige tienermoeders zijn goed in staat met hun zwangerschap en het ouderschap om te gaan. Maar veel tienermoeders en –vaders hebben met meer problemen te maken dan ‘alleen’ de zwangerschap.


Oorzaken
De grootste oorzaak van tienerzwangerschappen is dat veel jongens en meisjes in hun tienerjaren onveilig vrijen. Soms gebruiken ze geen voorbehoedsmiddel, of ze gebruiken alleen een condoom en het kan gebeuren dat deze scheurt. Het komt ook voor dat meisjes de pil vergeten te slikken, waardoor die niet meer betrouwbaar is. Sommige jongeren gebruiken zelfs helemaal geen voorbehoedsmiddelen, omdat ze denken dat een zwangerschap hen toch niet overkomt.

Hoe nu verder?
Je zwangerschap is een feit. Hoe moet je nu verder? Wanneer vertel je het aan je ouders en aan de vader van je baby? Vele vragen en onzekerheden komen op je pad. 

Belangrijk is dat je eerst een beslissing neemt of je dit kind wilt houden. Probeer alle aspecten van het moederschap reëel onder ogen te zien. Het lijkt misschien leuk, zo’n klein baby’tje, maar vergeet niet dat er ook veel verantwoordelijkheid en consequenties bij komen kijken. Hoe gaat het bijvoorbeeld met je school verder? Waar ga je wonen? Hoe reageren je ouders? Je kunt hierbij hulp zoeken. 

Ga met iemand praten, die je kan helpen één en ander op een rijtje te zetten. Doe dit het liefst bij een onpartijdig iemand. Zo weet je zeker dat de adviezen die je krijgt niet worden ingegeven door het voordeel wat die ander ziet in zijn eigen belang. 


Gevolgen
De gevolgen van een tienerzwangerschap zijn per meisje verschillend.
Sommige tienermoeders kunnen bij hun ouders thuis blijven wonen. Je bespaart dan geld en hebt hulp van je ouders. Wel is het verstandig goede afspraken te maken over de opvoeding en jouw financiële bijdrage.
Je kunt ook op jezelf gaan wonen, maar voor een zelfstandige woonruimte kom je pas in aanmerking vanaf je 18e. Ook op je 18e is het moeilijk om zelfstandig een woning te krijgen. Vaak zijn er namelijk financiële problemen. Veel tienermoeders maken hun school niet af, omdat ze het te druk hebben met hun kindje en omdat ze niet altijd voor opvang kunnen zorgen. Ze gaan dus niet naar school en werken niet. 

Hulpverlening
Met vragen en problemen kun je altijd bij je huisarts terecht, maar speciaal voor tienermoeders zijn er ook diverse projecten door het hele land. Zo organiseert het FIOM inloopvoorzieningen voor tienermoeders. Hier kun je dus zonder afspraak binnenlopen. Er wordt hulp geboden bij opvoedingsvragen, maar ook bij huisvesting en geldzaken. Verder zijn er bij het FIOM cursussen die je zelfredzaamheid vergroten of je positie op de arbeidsmarkt verbeteren.




Extra informatie over deze leervraag kan je terugvinden in deze folder.
Hierin staan deze punten centraal:
  • rechten en plichten
  • financiële zaken
  • Huisvesting
  • Opleidingen/werk
  • kinderopvang
  • Jonge vaders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten