Tienermoeders

Tienermoeders
Tienermoeders

maandag 16 april 2012


Interview 2: Tienermoeder Stacy
Stacey (19), jij bent al vroeg moeder geworden. Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben zwanger geraakt op mijn 17e. Ik ben op 22 april 2010 bevallen van een dochter, Noa Belmans. Ik ben nog steeds samen met haar vader, maar woon nog altijd bij mijn ouders.


Wanneer ontdekte je dat je zwanger was?
Toen ik 7 maand ver was ben ik voor het eerst naar de Gynaecoloog geweest. Ik had ervoor wel wat vermoeden, maar aangezien mijn buik niet vele dikker werd, had ik het niet direct door. Mijn leerkracht Humane Wetenschappen had me toen geholpen.


Hoe ben je zwanger geraakt, was je goed op de hoogte omtrent anticonceptie middelen?
Ja, ik gebruikte toen de pil nog niet, maar we waren wel in het gebruik van een condoom.


Toen je hoorde dat je zwanger was, wat was op dat moment je grootste zorg?
Mijn grootste zorg op die moment zelf was: “Hoe moet ik dit ooit tegen mijn ouders vertellen?” daarna werd mijn grootste zorg dat ik op die korte tijd nog alle spullen en dergelijke op tijd bijeen moest zien te krijgen.


Wat was je eerste reactie; dacht je eraan abortus te plegen?
Ik heb nooit gedacht aan abortus. Ik was gewoon in paniek, omdat ik nog zo jong was.


Toen je wist dat je zwanger was, was jij bang om het aan je ouders te vertellen?
Ja, ik had heel veel schrik. Het heeft me ook 1 week geduurd voordat ik het tegen mijn moeder kon zeggen.


Hoe reageerde je omgeving: je ouders, familie, vriendinnen en natuurlijk de vader?
Mijn vrienden en familie waren verschoten, maar toch steunden ze me. Mijn vader was natuurlijk op de eerste moment iets minder bij. Maar die is direct weer bijgedraaid. Vanaf dat Noa geboren werd is hem een zeer fiere bompa!


Heb je te kampen gehad met kritiek van de buitenwereld?
Nee eigenlijk niet. Of toch met geen slechte kritiek. Iedereen vroeg altijd hoe het was e.d. maar slechte commentaar heb ik nooit te horen gekregen.


Hoe reageerde je op die kritiek?
Ik was blij om te weten dat er mensen waren die achter me stonden.

Ben je nog steeds bij de vader van je kindje, en hoe gaat hij ermee om?
Ja ik ben nog steeds samen met de vader van Noa. Hij heeft op het begin ook veel moeten leren, net zoals ik. Maar alles is goed gekomen!


Hoe verliep de zwangerschap en uiteindelijk de bevalling? Viel het je mee of juist erg tegen?
Niet zo vlot eigenlijk. Ik heb de hele nacht met 1cm ontsluiting gelegen. Rond 6u30 heb ik epidurale gevraagd omdat ik de pijn niet meer aankon. Ik heb die uiteindelijk nog gekregen, maar veel hulp heeft het niet meer geboden, want 45min later ben ik bevallen.


Hoe is je leven nu als moeder? Wat is er veranderd, hoe zien je dagen eruit?
Eigenlijk is het hard veranderd. Ik krijg wel alle hulp thuis en bij mijn vriend zijn thuis, maar niets is nog hetzelfde. De uitstapjes met vrienden, ’s avonds iets gaan drinken, dagelijks gaan shoppen,… dat kan ik nu niet meer allemaal. Ik kom nu thuis van school en moet voor Noa zorgen. Dus voor andere dingen heb ik geen tijd meer. Ik kan in het weekend alleen wel is een avond weggaan.


Hoe zie jij je toekomst als moeder?
Ik ga zo goed mogelijk proberen mijn kind op te voeden met alles wat ik heb. Ik zou het nooit verwaarlozen. Ik zal er ook alles aan doen om ze zowel vriendschappelijk op te voeden. En natuurlijk hoop ik ook dat Noa met beide ouders kan opgroeien, samen maar niet apart.


Hoe willen jullie het kind op voeden?
Niet té streng. Ik vind het ook niet prettig als mijn ouders te streng zijn. We willen een goede band creëren  met haar. We zullen haar natuurlijk altijd beschermen en helpen, met alles.


Waar moeten jonge moeders volgens jou rekening mee houden?
Ze moeten gewoon zorgen dat ze hulp en steun krijgen, van vrienden en familie. Niemand buitensluiten want ze hebben die hulp echt wel nodig.


Nu dat je moeder bent kan jij dat combineren met je opleiding?
Moeilijk, maar het lukt. Ik kan pas leren en huiswerk maken als ze slaapt. Ofwel tijdens de vrije lesuren.


Helpen je ouders mee in dit alles?
Ja ik krijg hulp van mijn ouders. Noa blijft ook bij mijn ouders wanneer ik naar het school ben.


Zou je de opvoeding alleen aan kunnen?
Als alleenstaande zou ik het niet aankunnen op deze moment, vooral door mijn studies. Maar samen met de vader zou ik het wel aankunnen.


Zijn er nog belangrijke dingen die je aan andere tienermoeders wilt meegeven?
Aanvaard alle hulp die je kan krijgen en sluit niemand buiten.


Zou je nog een kind willen?
Ja, maar pas wanneer ik afgestudeerd ben. Dan zou ik het nog zien zitten om een 2e kindje te krijgen.


Wat zijn jouw verwachtingen over wat Noa later gaat worden? Heb je al een idee.
Ik weet het niet. We zullen zien. Ik ga ze steunen in alles wat ze wilt worden en doen.



Interessant boek
Het boek: 17 en zwanger is een semi-wetenschappelijk boek. We raden het aan aan tienerouders en aan iedereen die met deze situatie te maken hebben.
Er staan interviews in van tienermoeders, maar ook van hun omgeving. Zo komen naast de heel verschillende tienermama's ook tienervaders, ouders van tienerouders, pleegouders, een nieuwe partner, een zus, een leekracht en een vriendin aan bod. Ook een meisje die op het moment van het interview zwanger was, en vrouwen die 15 en zelfs 30 jaar geleden tienermama werden.

De thema's van het boek zijn de volgende:

1. Wie is wie?
2. 'Ik ben zwanger...' Help, hoera of iets tussenin?
3. 'Oei, ze is zwanger...' Over de eerste reactie van de directe omgeving.
4. Een keuze voor het leven? Over de beslissingsfase.
5. Bolle buik in korset of fier vooruit? De zwangerschapsbeleving.
6. De roze wolk van het (groot)ouderschap?

7. Partnerschap: de prins op het witte paard?
8. Toen, nu en later
Nawoord: van tiener naar volwassene in negen maanden?
Nuttige achtergrond informatie
Wat is het cRZ?


Achter elk hoofdstuk volgt er een wetenschappelijk deel.
Helemaal achteraan bij '
Nuttige achtergrond informatie' staan adressen waar je terecht kan met al je vragen.
Antwoord op leervraag 7

Welke soorten anticonceptiemiddelen kunnen tieners gebruiken?







Condooms EN de pil: de veiligste optie
Is je kind bezig met zijn eerste seksuele ervaringen? Niet alle voorbehoedmiddelen zijn even geschikt voor jongeren. Hier kun je lezen welke middelen vrouwenartsen aanraden voor tieners en welke ze afraden. Leg je kind in elk geval uit dat het condoom de enige methode is waarmee het beschermd wordt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en aids.
Geschikte voorbehoedmiddelen
Condoom  
Alleen condooms bieden bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en aids. Ze hebben nauwelijks bijwerkingen – latexallergie komt zelden voor – en bieden vooral jongens de mogelijkheid om zelf een voorbehoedmiddel te gebruiken. Condooms mogen niet worden gebruikt in combinatie met glijmiddelen waarin vetten zijn verwerkt, crèmes of chemische voorbehoedmiddelen. Maar het is helemaal niet zo eenvoudig om veilig met een condoom om te gaan, daarom kunnen tieners het beste eerst een keer 'droog' oefenen. Want als condooms verkeerd worden gebruikt, zijn ze niet veilig. In combinatie met een hormonaal voorbehoedmiddel kunnen jongeren zichzelf 'dubbel' beschermen.
De pil
De hormonen die in de anticonceptiepil zijn verwerkt, zorgen ervoor dat er geen eicellen rijpen. De pil is praktisch en daarom erg populair, maar heeft wel een aantal bijwerkingen, onder andere hoofdpijn. Om te zorgen voor afdoende bescherming moet de pil volgens voorschrift en ook trouw worden geslikt. Misschien kun je je dochter daar in het begin bij helpen, totdat ze er zelf meer ervaring mee heeft. Ziektekostenverzekeringen hebben de pil in het basispakket opgenomen, maar let op je eigen risico. De pil beschermt niet tegen soa's.
De minipil
In tegenstelling tot de ‘gewone’ pil bevat de minipil geen oestrogeen, maar alleen progesteron, dat zorgt voor de vorming van een slijmprop voor de baarmoedermond. De minipil moet bijzonder nauwkeurig worden geslikt – steeds op hetzelfde tijdstip – elke dag van de maand, zonder onderbreking. Als de minipil meer dan drie uur te laat wordt ingenomen, daalt de beschermende functie al aanzienlijk. De maandelijkse bloeding wordt vaak onregelmatig, er kan ook tussentijds bloedverlies optreden en sommige vrouwen klagen over gespannen borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen of geen zin in seks. De minipil beschermt niet tegen soa's.
Geschikte voorbehoedmiddelen
Hormoonimplantaat
Dit is een klein staafje van kunststof dat door een arts in de bovenarm onderhuids wordt aangebracht. Daar geeft het drie jaar lang hormonen af die, net als bij de anticonceptiepil, voorkomen dat eicellen gaan rijpen. Het hormoonstaafje is geschikt voor vrouwen die het hormoon oestrogeen niet goed verdragen, bovendien hoeven ze niet bang te zijn dat ze een pil vergeten in te nemen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere pukkels, hoofdpijn, depressie en relatief vaak menstruatiestoringen. Het implantaat beschermt niet tegen soa's.









Hormoonpleisters
Net als de pil voorkomt deze hormoonmethode de maandelijkse eisprong. De pleister is 4,5 x 4,5 cm groot en wordt steeds voor zeven dagen op de huid geplakt. Na drie weken volgt een onderbreking van een week. Aangezien de hormonen via de huid worden opgenomen, is deze methode bijzonder geschikt voor vrouwen die snel moeten braken of regelmatig diarree hebben. De pleister kan irritatie van de huid veroorzaken, maar die is zelden zo ernstig dat de pleister niet langer kan worden gedragen. Sommige meisjes vinden het echter onprettig om zomers met een pleister in bikini te lopen. De hormoonpleister beschermt niet tegen soa's.
Spiraal/Mirena 
De arts plaatst een klein stukje kunststof in de baarmoeder. Hier blijft het spiraal vijf jaar zitten en verhindert niet alleen dat zaadcellen verder omhoog komen, maar ook dat bevruchte eicellen innestelen. Er zijn koper- en hormoonspiralen, die elk een eigen werking hebben. Bijwerkingen kunnen onder andere een zwaardere menstruatie zijn en een verhoogd risico op ontsteking van de eileiders. Vrouwen die al een kind hebben gebaard verdragen de spiraal beter, maar dat is nog geen reden om dit voorbehoedmiddel niet voor te schrijven aan jonge vrouwen. Het is wel verstandig om van te voren goed advies in te winnen.  Het spiraal of de mirena beschermt niet tegen soa's.
Vaginale ring (Nuvaring)
De zachte kunststof ring wordt in de schede geplaatst, waar hij voortdurend hormonen afgeeft. Na 21 dagen wordt de ring verwijderd en in de stopweek krijgen vrouwen hun maandelijkse bloeding. In tegenstelling tot de pil biedt de vaginale ring juist bescherming voor vrouwen die aan maag- of darmaandoeningen lijden, die vaak moeten overgeven of die last hebben van diarree. De ring heeft vergelijkbare bijwerkingen als de anticonceptiepil. Sommige vrouwen kunnen last krijgen van irritaties in de vagina en extra vloeiingen. De ring beschermt niet tegen soa's.
Alleen voor geoefende gebruikers
Femcap of portio-kapje
Dit voorbehoedmiddel bedekt de baarmoederhals en kan, anders dan bij een condoom, al ruim voor het geslachtsverkeer worden ingebracht. Zo wordt voorkomen dat bij het voorspel al zaadcellen die met de vagina in aanraking zijn geweest in de baarmoeder terechtkomen. Het portio-kapje dient te worden gebruikt met een zaaddodende pasta of crème. Voor het op juiste wijze inbrengen van het kapje is enige oefening vereist. Vrouwen kunnen het beste eerst leren hun baarmoederhals te bevoelen, zodat ze later kunnen controleren of het kapje op de juiste plek zit. Na een gewenningsfase is het gebruik van het kapje meestal eenvoudig. Het kapje beschermt niet tegen soa's.
Ongeschikte voorbehoedmiddelen
De prikpil
De prikpil is vanwege de bijwerkingen niet direct geschikt voor jonge meiden, omdat dit middel bijvoorbeeld de botdichtheid beïnvloedt.  Het geneesmiddel wordt door een arts geïnjecteerd en zorgt er drie maanden lang voor dat er geen eicellen rijpen. Er bestaat ook een prikpil voor 1 maand. Net als bij de gewone pil hebben de hormonen van de prikpil een effect op de eigen hormoonhuishouding in het lichaam en dus ook op de cyclus. Onaangename bijwerkingen, het uitblijven van de menstruatie of juist tussentijdse bloedingen komen vooral bij de prikpil regelmatig voor. De prikpil beschermt niet tegen soa's.
Pessarium 







Het valt helemaal niet mee om het pessarium in te brengen. Alleen als het op juiste wijze wordt aangemeten en gebruikt - in combinatie met zaaddodende pasta - is het een veilig voorbehoedmiddel. Daarom moet het door een deskundige worden aangemeten, die de vrouw bovendien uitgebreid kan adviseren. Na een bevalling, een miskraam of een verandering in gewicht van meer dan 5 kilo dient de omvang opnieuw te worden gecontroleerd. De gel kan zorgen voor een onprettig warm of branderig gevoel, in zeldzame gevallen kan irritatie aan de urineleiders of een latexallergie ontstaan. Het pessarium beschermt niet tegen soa's.

Natuurlijke voorbehoedmiddelen
De basis is een zorgvuldige en aanhoudende controle van het eigen lichaam, en dan vooral van de eigen cyclus. Daarom is deze methode niet geschikt voor meisjes, omdat hun cyclus vaak nog onregelmatig is. Alleen met enige ervaring kun je uit de lichaamstemperatuur, de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies of de opening van de baarmoedermond het tijdstip van de eisprong afleiden. Ook speciale computerprogramma’s die de controle van de cyclus kunnen overnemen, zijn voor jonge vrouwen niet aan te bevelen. Deze methode is ook voor volwassen vrouwen niet geheel veilig en dus ongeschikt als je absoluut geen kinderen wil. De natuurlijke methode beschermt niet tegen soa's.
Chemische voorbehoedmiddelen
Het uitsluitend gebruiken van chemische voorbehoedmiddelen is zeer onveilig en daarom absoluut af te raden. Zetpillen, tabletten, crèmes of gels hebben een zaaddodende werking en worden voorafgaand aan het geslachtsverkeer in de vagina ingebracht. Daar kan een onprettig warm of branderig gevoel ontstaan, overigens ook aan de penis, en soms treedt er beschadiging van de slijmvliezen in de vagina op of zelfs een vaginale ontsteking. Deze zaaddodende pasta's moeten uitsluitend met een pessarium worden gecombineerd en absoluut niet met een condoom, omdat het condoom daarvan poreus kan worden. Chemische middelen beschermen niet tegen soa's.
Vrouwencondoom  
Dit is de enige methode waarmee vrouwen zichzelf kunnen beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een vrouwencondoom bekleedt de vagina als een tweede huid en kan, in tegenstelling tot een condoom voor mannen, al worden ingebracht voordat de penis stijf wordt en hoeft ook niet direct na de zaadlozing te worden verwijderd. Het is niet mogelijk om een eenduidige uitspraak te doen over de veiligheid van het vrouwencondoom als voorbehoedmiddel, maar het wordt als relatief onveilig beschouwd en voor de juiste toepassing is ook enige handigheid vereist. Daarom kan het vrouwencondoom beter niet door jonge meisjes worden gebruikt.
Meer informatie
Uitgebreide informatie over verschillende voorbehoedmiddelen kun je vinden op: 
Deze site geeft veel informatie en een test om te zien welke methode bij je past. 
De Rutgers-Nissogroep is het kenniscentrum voor seksualiteit
Voor jongeren is er Sense, een site over seksualiteit in opdracht van het Ministerie van VWS


http://www.dievanmij.nl/puberteit/Anticonceptie-geschikt-voor-tieners.html?page=1

Antwoord op leervraag 6
Waar kunnen tienerouders terecht met vragen?
bron: http://www.tienermoeders.be/nl/getpage.asp?i=12



Hulp voor tienermoeders

Contactpersoon: Rita Vangompel 
Adres : Gemeenschapsonderwijs Overpelt Leopoldlaan 45, 3900 Overpelt
Telefoon : 011/ 80 05 95
De BJM is een uniek onderwijsproject. Voor leerplichtige moeders die een deeltijdse beroepsopleiding volgen organiseert dit project tijdens de opleiding opvang voor hun kinderen. De opleiding zelf wordt aangepast aan de noden van de jonge moeders en hun kinderen. Zo krijgen ze onder andere les over verzorging, hygiëne en voeding. De moeders en hun kinderen krijgen zo wel thuis als op school de nodige steun en begeleiding. Het is een totaalpakket waarbinnen zo wel de beroepsopleiding als het moederschap aandacht krijgen.

Contactpersoon : Tine Stubbe 
Adres : Neerjouten 11 – 3550 Heusden – Zolder
 
Telefoon : 011/ 57 01 60
 De vzw Agora is een vormingscentrum voor jongeren en volwassenen in Limburg. Ze verzorgen vormingen voor laaggeschoolden, migranten, deeltijds lerenden, … Doel van de vorming is het verhogen van zelfredzaamheid van kansengroepen en het toegankelijker maken van instanties, organisaties en bedrijven voor die doelgroep. (andere intiatieven ivm vorming en tewerkstelling?)

Adres: Het Ontmoetingshuis Edward Anseeleplein 3, 9000 Gent Telefoon: 03/ 233 5 222 
E-mail:
 gent@habbekrats.be 
http://www.habbekrats.be/
Habbekrats is een initiatief voor jongeren tussen 12 en 25 jaar in de provincie Oost-Vlaanderen. Ze hebben in Gent, Wetteren, Hamme, Ledeberg en een ontmoetingshuis, waar jongeren mekaar kunnen ontmoeten. Er is allerlei informatie te vinden, er is iemand beschikbaar voor persoonlijke hulp, ze organiseren jongerenactiviteiten en er zijn zelfs gezonde maaltijden te krijgen. Voor dit alles moet je wel een Habbepas nemen van 5 Euro. Je kan hen ook bereiken via hun Habbefoon: 09/ 233 50 60, elke schooldag tussen 9 en 17 uur.

Contact : In Petto 
Adres : Diksmuidelaan 50, 2600 Berchem
 
Telefoon : 03/366.15.20
 
http://www.jac.be/
In een JAC kan je terecht met alle vragen en problemen die je als jongere aanbelangen. Of het nu gaat om ongeplande zwangerschap, moederschapsvragen, seksualiteit, relaties, problemen met je ouders, huurwetgeving, problemen op school…, je kan er altijd mee terecht op het JAC in jouw buurt. Je kan er binnenlopen zonder afspraak, beslissen of je bezoek éénmalig was, of je meer gesprekken wil. Voor een adres in je buurt informeer je bij In Petto, 03/366.15.20. In elk JAC vind je ook een Jongereninformatiepunt, waar je folders, brochures en informatiemappen vind rond de meest uiteenlopende jongerenthema’s: vrije tijd, school, relaties en seksualiteit, inkomen, … De Jongerenadviescentra maken deel uit van de CAW’s.

Contact : Steunpunt Algemeen Welzijnswerk 
Adres : Diksmuidelaan 50, 2600 Berchem
 
Telefoon : 03/366 15 40
 
http://www.caw.be/
 
In een CAW kan je ook terecht met alle vragen die je als jonge moeder aanbelangen. Onder het CAW vallen verschillende hulpverleningsdiensten, zoals vaak ook een JAC, en ze richten zich tot alle bevolkingsgroepen en leeftijden. Je kan er terecht met vragen in verband met budget- of woningproblemen. Maar je kan er ook als jongere en volwassene op gesprek voor onder andere relatie- of opvoedingsproblemen. 
Voor een adres in je buurt kan je terecht bij het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, 03/366.15.40.

Als tienermoeder vind je thuis meestal de nodige steun van je ouders, en eventuele broers en zussen. Voor tienermoeders of zwangere meisjes die thuis niet terechtkunnen bestaan er centra voor integrale gezinszorg. Deze ietwat griezelige naam verbergt een zestal huizen in Vlaanderen waar tienermoeders of tienermoeders in wording tijdelijk een thuis vinden, begeleiding krijgen bij hun zwangerschap en de verzorging van hun baby. Schoolgaande meisjes kunnen tijdens de schooluren rekenen op opvang voor hun baby. CIG’s voorzien ook begeleid zelfstandig wonen en thuisbegeleiding, dat wil zeggen begeleiding van jezelf en je ouders.
Adressen:
·         CIG De Stobbe
J. De Geyterstraat, 57 2020 Antwerpen
 
tel: 03/ 260 68 60
e-mail:
 destobbe@bzndestobbe.be
·         CIG De Vogelzang 
Vogelzanglaan 44, 1150 Brussel
tel: 02/ 660 58 70
·         CIG De Merode 
Lichtaarstebaan 102, 2460 Kasterlee
 
tel: 014/85 25 36
·         CIG Ten Anker 
Dorpstraat 70, 8420 Klemskerke
 
tel: 059/ 23 46 78
·         CIG Ter Leye 
Doorniksesteenweg 207-209, 8500 Kortrijk
 
tel: 056/ 22 20 51
·         Tamar vzw 
Vlasstraat 51, 3920 Lommel
 
tel: 011/ 54 04 20

Veel initiatieven voor zwangere vrouwen en moeders zijn uiteraard ook gewoon erg geschikt en zeer zinvol voor tieners. Zo zijn er de vroedvrouwen en kraamverzorgsters op wie je een beroep kan doen. Een vroedvrouw is niet uitsluitend de verpleegkundige die je helpt je kindje ter wereld te brengen. Je kan ook voor prenatale en postnatale begeleiding bij haar terecht. Ze kan je advies geven bij al je vragen over je zwangerschap en ze kan ook de gezondheidstoestand van jou en van je kindje na de bevalling opvolgen. Je kan ook bij haar terecht voor emotionele ondersteuning.
Je vindt een adres van een zelfstandige vroedvrouw in je buurt bij het VLOV, de Vlaamse Organisatie voor Vroedvrouwen. 
Contact: Vlaamse Organisatie voor Vroedvrouwen Sint-Jacobsmarkt 84, 2000 Antwerpen tel: 03/ 218 89 00
 
e-mail:
 info@vlov.be 
http://www.vlov.be/
De kraamverzorgster staat je bij met raad en daad na de bevalling. Ze komt bij je thuis langs om te helpen met huishoudelijke taken, zorgt ervoor dat jij de nodige rust krijgt en speelt desnoods gastvrouw voor het kraambezoek thuis. Bijzonder handig als je zelfstandig woont en er alleen voor staat! Kraamverzorgsters vind je via 'diensten voor gezinszorg' (geboortecentra). Dit zijn trouwens centra die thuisbevallingen begeleiden. Voor wie niet graag in een ziekenhuis bevalt is dit een alternatief. Ze voorzien in informatie en cursussen hierover. 
Contact:
 http://www.expertisecentrakraamzorg.be/

Moeders voor Moeders – Hulp voor moeders in nood.
Adres: Helmstraat 87, 2140 Borgerhout 
Telefoon: 03/272 53 84
Moeders voor Moeders is een vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan moeders in nood. Ze hebben allerlei babyspulletjes: kleding, speelgoed, bedjes, badjes, potjes, etc…Ze delen ook wekelijks voedselpakketten uit en maandelijks verzorgingspakketten. Je kan er zelfs terecht voor een kappersbeurt en er is een naaihoek. Voor onze Jong & Moeder-weekends doen we ook altijd beroep op hen voor speelgoed en babyspulletjes, zodat jullie niet alles zelf moeten meeslepen. Er is een Resto Bébé voor een warm bad, een babymaaltijd en een doktersconsult.

Inloopteam De Viertorre - Tienermoedergroep in Oostende Contactpersoon: Griet Van Nieuwenhuyse Adres: Hospitaalstraat 35 bus 1 Telefoon: tel. 059/40.25.03 inloopteam@sociaalhuisoostende.be In het inloopteam de Viertorre komt tweewekelijks een groep jonge zwangeren en/of moeders samen. Op donderdagvoormiddag wisselen ze ervaringen uit, knutselen of doen uitstappen. De inhoud van de volledige voormiddag komt vanuit de meisjes zelf. Er worden op voorhand geen thema’s vastgelegd. Deze komen er in samenspraak met de groep. Af en toe worden andere activiteiten ingelast zoals bezoek aan de speel-o-theek, Kerst- en Paasactiviteit... De groepswerking is vooral gericht op het uitbreiden van het sociale netwerk van de mama’s.

 
Opvoeden is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Elke ouder heeft wel eens een vraag of zoekt informatie over de opvoeding van kinderen. De opvoedingswinkel wil ouders en opvoeders ondersteunen in hun zoektocht door te informeren, een luisterend oor te bieden en te adviseren. kortom: een plaats waar je zoveel mogelijk informatie rond opvoeding van kinderen kan opvragen. Verder organiseert de opvoedingswinkel op regelmatige basis informatie- en vormingsavonden, oudergroepen, oefenscholen, ... in samenwerking met diverse organisaties uit het werkveld. We vertrekken vanuit de concrete vragen van ouders en zoeken, samen met hen, naar een antwoord op maat. Dit alles gratis en anoniem. Wie kan bij ons terecht? De opvoedingswinkel richt zich tot alle ouders, grootouders, ... die de zorg opnemen voor kinderen van 0 tot 21 jaar.
Waar kan je ons vinden? Kerkstraat 159, 2060 Antwerpen 
tel. 03 236 29 39, opvoedingswinkel@stad.antwerpen.be Openingsuren: maandag, woensdag en vrijdag van 13 tot 17 uur en op afspraak
 
http://opvoeding.antwerpen.be/

De opvoedingstelefoon is er voor vaders, moeders, grootouders, stiefouders, gescheiden ouders, opvoeders... die behoefte hebben aan een gesprekspartner. De gesprekken zijn anoniem en vertrouwelijk.

Antwoord op leervraag 5
Denken tienerouders na over abortus?


Bron: Vanmechelen, B. (2008). Verwerking van abortus: een onzichtbaar proces bij jongeren?
Zijaanzicht, 8(1): 2.4
Bijna de helft van de tienerzwangerschappen eindigen in een abortus. In 2005 maakten 2385 Belgische meisjes een abortus mee.
Sommige tieners hebben hier achteraf compleet geen moeite mee en sommigen hebben ernstige verwerkingsproblemen.
De adolescentieperiode is een tijd waarin een kind langzaam volwassen wordt . Zowel lichamelijk, seksueel, psychisch, mentaal, spiritueel en sociaal verandert de leefwereld van de jongere. Wanneer een tienermeisje bij al deze ontwikkelingen ook nog een (ongeplande) zwangerschap en een abortus meemaakt, kan dat een extra opgave zijn die het verloop van alle andere veranderingen en het integreren ervan moeilijker maakt.

Een tienermeisje beslist in de praktijk nooit ‘alleen’: ze kan niet anders dan haar ouders, haar broers en zussen, haar partner, het kind dat ze draagt én haar eigen leven mee in de beslissing laten wegen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ook de ervaring van moeder en/of zus met ongeplande zwangerschap de beslissing van een tiener mee bepaalt.


Meer informatie hierover vind je in deze PDF.


Ook via deze bron vind je interessante informatie terug:


Boek: 17 en zwanger p. 79-82 : Van Stichel, E. en Alen, K. (2011). 17 en zwanger. Tielt: Lannoo nv.
In 2009 werden 2458 Vlaamse tieners zwanger. Bijna de helft, 1050 meisjes, koos voor abortus- waarvan 25 meisjes tussen 10 en 14 jaar en de overgrote meerderheid tussen 15 en 19 jaar.
Uit onderzoek en uit ervaring blijkt dat de manier waarop de beslissing wordt genomen, heel sterk bepalend is voor de verwerking achteraf. Dit geldt ongeacht de uiteindelijke keuze. Er zijn vaker verwerkingsproblemen als de beslissing onder druk genomen werd. Of dat nu tijdsdruk is, of druk door familie of partner. De moeilijkste beslissingsproblemen spelen zich dan ook af wanneer de meningen van ouders en de tiener lijnrecht tegenover elkaar staan, wanneer de ouders pleiten voor abortus en de tiener het kind wil houden - of omgekeerd. Ook zijn sommige ouders altijd overbeschermend en nu hun dochter zwanger is, willen ze alle verantwoordelijkheid overnemen; de jongere heeft het gevoel niet zelf de beslissing te mogen nemen of heeft te weinig zelfvertrouwen om haar of zijn beslissing mee te delen.
Natuurlijk spelen deze een rol:
1. De context: Een tiener die zwanger is, staat voor een beslissing binnen een bepaalde context, met bepaalde factoren zoals de zwangerschap, de financiële situatie, de gezondheidstoestand van het meisje of andere leden van het gezin, echtscheiding ouders, moeder die zelf zwanger is, niet weten wie de vader is enzovoort.
2. Percepties van de context: Iemands specifieke achtergrond en leefsituatie bepaalt in belangrijke mate wat hij of zij als probleem ervaart. Deze context heeft ook invloed op de waarden die iemand in een beslissing zal hanteren. Aangezien zwangere tieners in hun verwarring de realiteit soms anders omschrijven dan werkelijk is, is het tevens van belang met hen de realiteit te helpen onderscheiden van hun interpretatie ervan.
3. Scenario: Iedereen heeft zijn eigen idee omtrent de gevolgen van de beslissing. Op basis van feiten die er zijn, en hoe iemand die feiten beleeft, kunnen er scenario's gevormd worden in de zogenaamde actieve beslissingsbegeleiding. Samen met de tiener kunnen moeilijke scenario's besproken worden en kunnen er zaken zichtbaar worden die tot dan onzichtbaar bleven.
Ook adoptie en pleegzorg dienen een plaats te krijgen in deze gesprekken. Een bewuste keuze vereist dan ook voldoende kennis over de verschillende opties. 

Extra:
In deze PDF wordt verwoord wat meisjes die abortus plegen, meemaken.
Antwoord op leervraag 4
Waarom bestaat er taboe over tienerzwangerschap?

Tieners durven moeilijk aan hun ouders vertellen dat ze seks hebben.  Waarom durven ze het niet te vertellen? Omdat volwassenen vinden dat tieners nog te jong zijn.
Hierdoor gaan tieners zelf opzoek naar oplossingen. Ze durven geen raad aan hun ouders vragen over de pil. Zo gebruiken de meeste een condoom. Via deze weg weten hun ouders niet dat ze seksueel actief zijn. Een condoom alleen is echter niet zo'n goede oplossing.
Tieners krijgen nu eenmaal een seksuele behoefte. Dit zou geen taboe mogen zijn. Wanneer tieners er seksueel klaar voor mijn, zouden ze er moeten kunnen over praten met ouders, leerkrachten,... Kortom met volwassenen.






Boek: 17 en zwanger p. 29
Van Stichel, E. en Alen, K. (2011). 17 en zwanger. Tielt: Lannoo nv.
Het belang van relatievorming

zondag 8 april 2012

Interview: Tienermoeder Tina

Tina (21), jij bent al vroeg moeder geworden. Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben inderdaad al heel vroeg mama geworden. Ik was 14 jaar, bijna 15, toen ik zwanger werd van mijn dochter Luna.


Wanneer ontdekte je dat je zwanger was? 
Mijn regels bleven al een tijdje uit. Eerst dachten we gewoon dat het niks was en dat ik ze nog wel zou krijgen. Maar dan hebben we uiteindelijk toch maar een zwangerschapstest gedaan. Deze was natuurlijk positief.


Hoe ben je zwanger geraakt, was je goed op de hoogte omtrent anticonceptie middelen? 
Ik ben zwanger geraakt door een gescheurd condoom. Ik nam toen nog geen pil. Ik was wel op de hoogte van anticonceptiemiddelen. Maar zoals zo vele meisjes waarschijnlijk denken, dacht ik dat het mij niet zou overkomen. Dat was natuurlijk wel beetje verkeerd gedacht. Ik werd zwanger.


Toen je hoorde dat je zwanger was, wat was op dat moment je grootste zorg?
Ik maakte mij vooral zorgen om het aan mijn ouders en aan zijn ouders te vertellen.


Wat was je eerste reactie; dacht je eraan om abortus te plegen?
Neen dat heb ik nooit overwogen. Ik was natuurlijk wel geschrokken dat ik  zwanger bleek te zijn, maar aan abortus heb ik nooit gedacht.


Toen je wist dat je zwanger was, was jij bang om het aan je ouders te vertellen?
Ja. Ik had enorm veel bang om het aan mijn ouders te vertellen. Vooral aan mijn papa.


Hoe reageerde je omgeving: je ouders, familie, vriendinnen en natuurlijk de vader?
Mijn ouders schrokken eerst en vooral heel hard. Ze vroegen natuurlijk direct hoe zoiets was kunnen gebeuren. Maar uiteindelijk hebben ze het aanvaard en zijn er altijd voor ons geweest.
Familie en vrienden zeiden eigenlijk niet zo heel veel.
De papa was zoals ik eerst heel hard geschrokken. Maar daarna was ook hij heel blij.


Heb je te kampen gehad met kritiek van de buitenwereld?
Ja. Er waren wel mensen, vooral op de school, die kritiek hadden.


Hoe reageerde je op die kritiek?
Ik heb me er eigenlijk niet zoveel van aangetrokken. Kritiek krijg je toch altijd. Ik luisterde er niet echt naar heb het gewoon genegeerd.


Hoe verliep de zwangerschap en uiteindelijk de bevalling? Viel het je mee of juist erg tegen?
De zwangerschap is eigenlijk heel goed verlopen. Ik ben maar 1 keer echt misselijk geweest. Voor de rest had ik wel last van steken in mijn buik door de groei van de baby. Over het algemeen verliep alles goed. 
De bevalling is een geplande keizersnede geworden. Doordat ik nog zo jong was, waren mijn bekken te smal. Ook omdat mijn dochter in stuit lag, moest dit een keizersnede worden. De bevalling zelf heeft dus maar een 5minuutjes geduurd.


Ben je nog steeds bij de vader van je kindje, en hoe gaat hij ermee om?
Nee we zijn niet meer samen. We hebben nu co-ouderschap. Onze dochter is om de week bij mij en dan een week bij hem.


Hoe is je leven nu als moeder? Wat is er veranderd, hoe zien je dagen eruit?
Ik ben ondertussen aan het werk als poetsvrouw. Ik poets bij gezinnen thuis. Voor de rest doe ik het huishouden en zorg ik voor mijn gezin van 2, bijna 3, kindjes.


Hoe zie jij je toekomst als moeder?
Een gelukkige mama van 3 kindjes met een toffe job en een lief ventje.


Hoe willen jullie het kind op voeden?
Ik heb mijn kindjes altijd zo goed mogelijk proberen op te voeden. Ook als het eens wat moeilijker was.

Helpen je ouders mee in dit alles?
Mijn ouders hebben mij altijd zo goed mogelijk met alles geholpen.


Zou je de opvoeding alleen aan kunnen?
Alleen is het wel heel moeilijk. Maar moest het echt zo zijn, zou ik er wel alles aan doen om het toch zo goed mogelijk te doen. Gelukkig had ik altijd wel iemand dat er voor me was.


Nu dat je moeder bent, kan jij dat combineren met je opleiding?
Ik ben op mijn 18 jaar gestopt met de opleiding van kapster.


Waar moeten jonge moeders volgens jou rekening mee houden?
Kinderen kosten veel geld. Denk dus goed na voor je eraan begint.



Zijn er nog belangrijke dingen die je aan andere tienermoeders wilt meegeven?
Wacht niet te lang met het aan je ouders te vertellen. Het is beter dat ze het van jou zelf horen, dan het zelf moeten ondervinden of van iemand anders te weten komen.


Zou je nog een kind willen?
Na Luna heb ik nog een zoontje Kyento gekregen. Hij is geboren op 11-06-2010. Ik ben nu ondertussen ook zwanger van men 3de kindje. De baby wordt verwacht rond 8oktober 2012.


Wat zijn jouw verwachtingen over wat Luna later gaat worden? Heb je al een idee?
Echt een idee heb ik er nog niet van. Ze mag zelf kiezen wat ze later wil worden. Ook of ze al dan niet een sport wil beoefenen mag ze zelf kiezen. Voorlopig doet ze jiu-jutsi bij haar tante.
Bedankt Tina!